Върховният административен съд обърка правителствените планове и помогна на украинските

...
 Върховният административен съд обърка правителствените планове и помогна на украинските
Коментари Харесай

ВАС задължи правителството да продължи изхранването на украинските бежанци в България, което спря в средата на ноември 2022 г.

 Върховният административен съд обърка държавните проекти и оказа помощ на украинските бежанци у нас. Върховен административен съд задължи държавното управление да продължи изхранването на украинските бежанци в България, което спря в средата на ноември 2022 година, оповестиха през днешния ден от Фондация за достъп до права ФАР - неправителствена организация, която пази " систематични проблеми при достъпа до съществени човешки права ".
 
НПО-то апелира в съда решенията на Министерски съвет от 16 ноември 2022 година, въз основа на които жителите на Украйна с краткотрайна протекция се настаняват в формирания от фургони разпределителен център на Министерство на вътрешните работи в Елхово и се приключва изхранването им.
 
Решенията променят изискванията на Програмата за филантропично подкрепяне, като отпада задължението да се обезпечи изхранване в местата за настаняване, без да е планувана опция, оповестяват от НПО-то ".
 
" Прекратяването на изхранването на изпадналите според от държавната прехрана украински бежанци и ограничението на правото им на свободно напредване нарушава редица разпореждания на Конституцията на България и на интернационалните контракти, по които България е страна, по отношение на правото на живот и персонално достолепие, възбраната за нечовешко и унизително третиране, правото на свободно напредване, закрилата на здравето, правото на изхранване и отбрана от апетит, правото на независимост, правото на почитание към фамилния живот, и други ", написаха в жалбата си от ФАР.
 
Върховен административен съд се съгласи с тезата на организацията, че " от наличието на оспорения общ административен акт и от доказателствата по делото се откриват законовите условия за битие на заплаха за бежанците от Украйна, чиито права и законни ползи се пазят от оспорващата Фондация, да настъпят както на обилни, по този начин и на мъчно поправими вреди ".
 
Затова и с определение, висшите административни съдии стопират " осъществяването на решение №908 на Министерския съвет от 16.11.2022г. за изменение и допълнение на Актуализирания проект за деяние при краткотрайна протекция в Република България, признат с решение №510 на Министерския съвет от 2022г., до привършване на производството по делото с влезнал в действие правосъден акт ".
 
Макар и да няма дефинитивно правосъдно решение, то след влизане в действие на настоящето определение, то ще би трябвало да бъде обновено изхранването на украинските бежанци в България до изговаряне на съда всъщност.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР